Kolagen Rewoskin

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spolupracujeme s českým výrobcem kolagenů Rewoskin (www.rewoskin.cz).

Odkaz na e-shop (ZDE).

Po zadání jedinečného kódu lékaře máte možnost nakupovat za akční ceny.

Jedinečný kód lékaře je zde: RC335

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pohybová soustava:

  • pasivní (opěrná) – kosterní soustava
  • aktivní (výkonná) – svalová soustava
  • regulační (řídící) – nervová soustava
  • distribuční (zásobovací) – cévní soustava

 

 

Muskuloskeletární soustava (MSS):

  • pasivní (opěrná) – kosterní soustava
  • aktivní (výkonná) – svalová soustava

 

Základní výživa pro muskuloskeletární soustavu je:

KOLAGEN

Obsah kolagenu v lidském těle:

  • šlachy – 80%
  • pokožka – 75%
  • chrupavka – 60%
  • kosti – 30%
  • svaly – až 10%

 

Muskuloskeletární soustava (MSS):

  • kosti

- pojivové tkáně, které jsou bohaté na prokrvení a jsou složeny z kolagenu, fosforečnanu vápenatého, vody, bílkovin a buněk. Stručně řečeno, hlavní funkcí kostí našeho těla je poskytovat strukturu a podporu (např. dlouhé kosti našich úponů) a chránit vnitřní orgány (např. kosti lebek, které chrání mozek, nebo hrudní koš, který chrání plíce a srdce)

  • kosterní svaly

- tkáně, které jsou tvořeny jednotlivými svalovými buňkami nebo vlákny, které spolupracují při vytváření pohybu kostních pák.

  • fascie

- volné pojivové tkáně, které poskytují podporu a ochranu svalů a kloubů. Fungují jako propojení mezi šlachami, vazy, nervy a svaly.

  • šlachy

- husté pojivové tkáně, jejichž hlavní funkcí je přichycení svalu ke kosti na každém konci svalů. Šlachy produkují kloubní pohyb přenosem síly ze svalu a při natažení ukládají elastickou energii, která přispívá k pohybu.

  • chrupavky

- typ chrupavky, který se nachází v muskuloskeletální soustavě, se nazývá hyalinní nebo kloubní chrupavka, jejíž hlavní funkcí je pokrýt konce dlouhých kostí a umožňuje hladký pohyb mezi povrchy vašich typických kloubů, jako je loket, koleno nebo rameno.

  • vazy

- vazivové pásy pojivových tkání, jejichž hlavní funkcí je spojovat kosti napříč klouby a zajišťovat kloubům jejich stabilitu.

 

Co je to KOLAGEN?

  Kolagen je nejvíce zastoupenou bílkovinou v našem těle, obzvláště kolagen I.typu. Najdeme ho ve svalech, kostech, kůži, krvi, cévách, trávícím systému či ve vazivové a pojivové tkáni.

  Benefity kolagenu mají vysokou míru, např. kolagen drží pevnou kůži a udržuje její elasticitu. Mimo toto navíc pomáhá nahrazovat mrtvé buňky kůže za nové.

  Když se přesuneme na šlachy a úpony, kolagen funguje jako lepidlo, držící naše tělo pohromadě.

  S věkem ovšem o kolagen přicházíme, naštěstí existují zdroje z jídla, popřípadě suplementy, schopné doplnit naše zásoby kolagenu jak to jen jde.

Kolagen je označován jako „komplexní bílkovina“, která je složena z 19 různých aminokyselin. Tento aminokyselinový mix tvoří esenciální i neesenciální aminokyseliny. Hlavními složkami je Glycin, Prolin, Glutamin a Arginin. Spojením těchto aminokyselin vznikne trojitá šroubovice, kde každá je tvořena více než 1400 aminokyselinami. 

 

 

Kolagen ve většině tkání zvířat a lidí hraje roli jakéhosi vysoce uspořádaného provazu. Stejně jako lano či provaz má kolagen několik úrovní stočení. Kolagen tvoří fibrily a každá fibrila má 4 strukturální úrovně, z nichž jsou alespoň 3 stočené. Úrovně tvoří polypeptidové řetězce, molekuly a mikrofibrily ve spirálové struktuře. Mikrofibrily mají spirálovitou strukturu a fibrily mohou být paralelní či stočené. Zjednodušeně: kolagenní fibrily jsou to, co dovoluje pojivovým tkáním tvořit tkáň a zaujímat tvar. Tomu se říká mikrofibrilární struktura, a z té je tvořen kolagen.

 

Aminokyseliny tvořící kolagen jsou:

  Glycin: sám o sobě tvoří 1/3 kolagenu. Ačkoli se jedná o nejmenší aminokyselinu v těle, má velice znatelné efekty. Například udržuje správné funkce našich buněk nebo napomáhá tvorbě pramenů DNA. Důležitou roli zastupuje také při tvorbě kreatin, který pomáhá budovat svaly a zlepšuje produkci energie při cvičení.

   Prolin tvoří asi 15% kolagenu. Obzvláště Prolin a Glycin se starají o hladký a bezbolestný pohyb těla. Prolin pomáhá držet vitální cévy, zlepšuje zdraví kloubů a má mnoho dalších kardiovaskulárních benefitů.  

  Glutamin: jedná se o jednu z nejdůležitějších a nejvíce zastoupenou aminokyselinu v našem těle. Tělo si ho umí vytvářet, avšak také ho používá ve velkém množství, proto je dobré, přijímat glutaminu více. Studie ukazují efekt glutaminu pro předcházení úzkostí, spánkových problémů, zhoršené koncentrace, špatného trávení, oslabené imunity, či malé míře energie. Glutamin ukazuje svá pozitiva při tvorbě růstového hormonu, který se může postarat o zlepšení mentálního zdraví, s tím související například vyplavování neurotransmiteru GABA, ten v těle navozuje pocit klidu. Dusík, který je ve velkém množství vytvářen glutaminem, zlepšuje zacelování ran a zamezuje ztrátě svalů či bolesti kloubů. 

  Arginin: také často označovaný L-Arginine se v těle rozkládá na oxid dusnatý, který je nezbytný pro zdravý oběhový systém a srdce. Arginin ukazuje své pozitivní efekty na zlepšení cirkulace krve, posíleni imunitního systému, či zlepšení mužského libida.

 

Kolagenní peptidy

  Hydrolyzované kolagenní peptidy jsou tvořeny stejnou strukturou aminokyselin jako samotný kolagen, rozdílem je však proces, jakým byly zpracovány. Oproti kolagenu prošly kolagenní peptidy procesem hydrolýzy, který je rozdělil na kratší řetězce aminokyselin. Nejen, že se dá hydrolyzovaný kolagen rozpustit jak v teplé, tak i studené vodě, hlavní výhodou je snazší trávení v žaludku, což zaručuje vyšší biologickou dostupnost pro naše tělo, které peptidy snáze vstřebá a odešle krví do celého těla. Proto konzumace kolagenních peptidů poskytne vyšší benefit než konzumace kolagenu v jeho celistvé formě. Výhody peptidů je zlepšení kvality kůže a vlasů, úleva od bolesti a vyladění funkce našich střev. 

 

Kolagen vs. želatina?

  Možná jste slyšeli slova kolagen a želatina v jedné větě společně, důvodem je, že želatina je odvozenina. Želatina vzniká ve chvíli, kdy se rozpadá kolagen. Tohoto procesu si můžeme všimnou u vývaru z kostí. Kosti jsou doslova přeplněny kolagenem, vyvařením kostí se kolagen postupně uvolňuje, rozpadá a tvoří želatinu (tento proces může trvat až několik dní). Želatina byla dokonce jedním z prvních používaných „léčiv“ ve starověké Číně.

  Je výborná pro lidi s alergiemi a intolerancemi. Je nápomocná při regeneraci trávícího traktu, tím pomáhá trávení do budoucna. Bohaté zdroje želatiny a kolagenu, jako je například vývar z kostí, můžou pomoci při regeneraci slizniční výstelky střev, což pro nás znamená zlepšení absorpci živin, nižší riziko poruch s propustností střev.

Zjednodušeně řečeno, želatina je plná živin prospěných pro naše tělo, stejně jako kolagen, jen se nachází v jiné formě.

 

 

Dysbióza je stav změny rovnováhy lidského mikrobiomu ve smyslu funkčních schopností a celkového mikrobiálního složení. Pojmem dysbióza se nejčastěji vztahuje ke střevu, ale k narušení mikrobiálního společenství dochází i na kůži nebo v ústech. Dysbióza může být způsobena infekcí, zánětem stravou.

 

Kolagen v těle funguje podobně jako lepidlo

  Produkuje vazivo, které podporuje pružnost, pevnost a správné zvlhčení pokožky, svalů, kostí i šlach. Tělo si kolagen dokáže vyrobit samo, pokud přijímá dostatek všech živin z potravy. Problém ale nastává s přibývajícím věkem, kdy se jeho přirozená produkce snižuje. 

 

Kolagen v těle rostoucím věkem v těle mizí!!!

  Ke zpomalení produkce kolagenu dochází už okolo 20.roku, kdy naše tělo vyprodukuje každý rok asi o 1 % méně kolagenu. Rapidní pokles nastává okolo 40.roku a v 60 letech bude bez kvalitní suplementace více než polovina kolagenu z těla pryč a bude to opravdu znát.

Proč?

  Svou roli hraje DNA (dědičnost), oxidační stres a životní styl každého z nás. Zásobu kolagenu mnohem rychleji ukrajuje konzumace cukru a alkoholu, kouření, stres, přílišné opalování, nezdravé ovzduší v rušných městech a samozřejmě nemoci.

 

Jaké jsou běžné muskuloskeleturální bolesti?

Svalová bolest – svalové křeče, křeče, zranění a přímý úder do svalů jako pohmožděniny mohou způsobit svalovou bolest. Některé infekce nebo nádory mohou také způsobit bolest svalů.

Bolest kloubů – spojená se ztuhlostí a omezeným pohybem a způsobená zánětem kloubů, jako je artritida, může způsobit bolest kloubů.

Bolest šlach a vazů – zranění, která způsobují podvrtnutí a natažení z traumatu nebo nadměrného zatížení, mohou způsobit bolest šlach nebo vazů.

Bolest kostí – nejčastější typ bolesti kostí vzniká v důsledku zranění, jako jsou zlomeniny. Méně často mohou nádory také způsobit bolest kostí.

 

Jaké jsou běžné muskuloskeleturální onemocnění?

Osteoartritida - stav, kdy se chrupavka na kloubních površích opotřebovává, což způsobuje bolesti kloubů, omezenou pohyblivost a sníženou funkci.

Revmatoidní artritida - je stav, kdy vaše vlastní buňky napadají buňky, které se nacházejí v měkkých tkáních kolem vašich kloubů, což způsobuje zánět, bolest, omezenou pohyblivost a ztrátu funkce.

Tendinopatie - stav, kdy šlachy nebo pojivová tkáň, která připevňuje svaly ke kostem, mají zánět. Běžná tendinopatie muskuloskeletálního systému zahrnuje rotátorovou manžetu, Achillovu šlachu, mediální a laterální epikondyly lokte a patelární šlachy.

Zamrzlé rameno - stav, kdy se pouzdro obklopující ramenní kloub stahuje a tvoří jizvu, která brání rameni ve volném pohybu, což způsobuje vážné bolestivé omezení a ztrátu funkce.

Ischias - stav, kdy dochází k zánětu nebo podráždění sedacího nervu v důsledku stlačení, které způsobuje silnou bolest v zadní části stehna, bérce a do chodidla. Komprese může být způsobena, ale není omezena na vyhřezlou ploténku.

Kromě toho, ještě Zánět svalů kolem hýždí nebo Kostní ostruhy.

 

Stupně poškození kloubní chrupavky:

(od povrchových změn až po hluboké defekty dosahujících na kost)

 

 

Účinek nedostatku kolagenu v těle se může negativně projevit v mnoha oblastech lidského těla a je spojen s mnoha degenerativními onemocněními, jakými jsou:

  • artritida,
  • osteoporóza,
  • zhoršené hojení ran,
  • problémy se zrakem,
  • syndrom propustnosti střev,
  • Alzheimerova choroba
  • atd..

Pro správné fungování těla je proto důležité zajistit potřebné množství kolagenu. Ideálně správnou a vyváženou stravou nebo ve formě výživových doplňků, jejichž doporučená denní dávka zajistí v těle potřebné množství kolagenu.

Typy kolagenu

  Věc, která není moc známá je, že v lidském těle existuje nejméně 18 různých typů kolagenu. Ty zahrnují typy: I., II., III., IV., V. a X., i když velká většina (asi 80-90%) je tvořena typy I., II. a III.. Sám kolagen I.typu tvoří podle některých zdrojů asi 90% celé zásoby těla. Dále existují různé typy kolagenu nacházející se v určitých potravinách, popřípadě doplňcích stravy. 

 

Zde je přehled různých typů kolagenu, jejich zdroje a primární výhody a funkce.

Typy kolagenu

I.typ: je nejvíce zastoupeným typem a považovaný za nejsilnější typ kolagenu v lidském těle. Skládá se z vláken, která tvoří tkáně těla včetně šlach, vazů, orgánů nebo kůže. Kolagen I.typu pomáhá zdraví kostí a nalezneme ho také v trávícím traktu. Je velice podstatný pro zacelování ran, udržování kvalitní a elastické kůže a celkově drží celé tělo pohromadě. 

II.typ: slouží v těle primárně pro tvorbu chrupavek. Zdraví vašich kloubů závisí na kvalitě vašich chrupavek, které jsou tvořeny právě kolagenem druhého typu. Mezi jeho silné stránky patří zpomalení degradace chrupavek a zamezení artróze.

III. typ: je tvořen retikulárními vlákny a je hlavní složkou extracelulárního matrixu, který tvoří naše orgány a kůži. Obvykle se nachází po boku kolagenu I.typu, dodává pokožce pevnost a drží ji elastickou. Také je součástí krevních cév a tkání uvnitř srdce. Pro tyto důvody deficit kolagenu III.typu je spojován s riskem praskání cév a předčasným úmrtím.

IV.typ: jednou z jeho hlavních úloh je formování bazálního lamina, což je tenká extracelulární vrstva, kterou najdeme v endoteliálních buňkách, které obklopují orgány, svaly a tukovou tkáň. Toto lamina je nutné pro funkce nervů a cév. Zaujímá velkou většinu tkáně našich orgánů jak trávicích, tak dýchacích. Bazální lamina najdeme mezi vrchní vrstvou kůže a nejhlubší, mezi jednotlivými vrstvami tvoří gelovitou vložku.

V.typ: tento typ je nutný pro tvorbu povrchu buněk, vlasů, ženské placenty (orgán vyvíjejících se v ženském těle během těhotenství, zodpovědný za dodávání živin a kyslíku a odvod odpadních látek dítěte v těle matky). 

X.typ: je nutný pro tvorbu nové kostní tkáně, a chrupavek. Je součástí procesu endochondrální osifikace, což je způsob tvoření kostí v těle savců. Bylo zjištěno, že kolagen typu X. je velice důležitý pro hojení fraktur kostí a synoviálních kloubů. 

 

Nejlepší zdroje a typy kolagenu

Hovězí kolagen: pochází ze skotu, obzvláště z kůže, kostí a svaloviny. Je tvořen z kolagenu I.typu a III.typu, což je pro nás skvělé, jelikož tyto dva typy jsou nejčastěji vyskytující se typy kolagenu v našem těle. Hovězí kolagen je skvělým zdrojem glycinu a prolinu, aminokyselin tělem využívaných na produkci kreatinu, růst svalů a samozřejmě tvorbě vlastního kolagenu v těle. 

Kuřecí kolagen: nejvíce zastoupeným typem je kolagen II.typu, který je nejlepší pro budování chrupavek! Tento fakt dělá z kuřecího kolagenu skvělý doplněk pro zdravé klouby, jednou z dalších výhod je obsah chondroitinu a glukosaminu ve formě sulfátu. Tyto dvě látky zamezují stárnutí chrupavek. Velké množství suplementů obsahující kolagen používá právě kuřecí s II.typem. 

Kolagen z vajec: vaječný kolagen se nachází ve skořápkách a bílcích. Nejvíce zastoupeným typem je I.typ. Vaječný kolagen obsahuje navíc i kolageny typů III., IV. a 10, ale z daleka nejvíce má I.typu, stejně jako lidské tělo (asi 100x více než VI.typu). Vejce obsahují glukosamin a chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a množství dalších aminokyselin s pozitivními efekty na tvorbu pojivových tkání, léčbu ran, růst svalů či snížení bolestí a ztuhlostí.

Rybí kolagen: kolagen vyráběný z ryb je velice snadný na absorpci a je tvořen velkým množstvím kolagenu I.typu s doplňkem představovaným aminokyselinami glycin, prolin a hydroxyprolin. Jelikož se  kolagen I.typu vyskytuje v celém lidském těle, konzumace právě tohoto typu je spojována s benefity pro klouby, kůži, orgány, cévy, trávení a kosti. Hydroxyprolin je podstatnou složkou kolagenních šroubovic a nedostatečné množství v těle se spojováno s degenerací kolagenu a stárnutím těla. Hydroxyprolin je nutný pro udržení stability kolagenu. Je tvořen modifikací aminokyseliny prolinu již ve  vytvořené šroubovici kolagenu.

Tato transformace prolinu na hydroxyprolin není možná bez přítomnosti vitamínu C, to je důvodem, proč nedostatečné množství vitamínu C způsobuje nedostatek kolagenu v těle.

 

Jaké má mít výživa složení pro zajištění potřebného množství kolagenu v těle?

 

Měla by obsahovat:

  • hydrolyzované kolageny, (chemicky upravený kolagen na menší molekuly pro lepší stravitelnost),
  • nativní kolageny, (čistý, přírodní, chemicky neupravený kolagen),
  • glukosamin sulfát, (pomáhá vytvářet synoviální tekutinu v kloubech),
  • methylsulfonylmethan - MSM, (protizánětlivé působení),
  • chondroitin sulfát, (zajišťuje mechanické a elastické vlastnosti chrupavky),
  • kyselina hyaluronová, (složka pojivové tkáně, zajišťuje hydrataci)
  • vitamín C, (silný antioxidant).

 

Zdroje kolagenu v pestré stravě:

  • masokostní vývary,
  • hovězí maso
  • vepřové maso
  • kuřecí maso
  • tučné ryby
  • mořské plody
  • vejce
  • batáty
  • spirulina
  • citrusové plody
  • špenát

 

Kromě našeho skeletomuskulárního systému,

potřebují kolagen také naše interní orgány, kůže a vlasy!!!

 

 

KOLAGEN a srdce:

Kolagen I.typu je nejvíce zastoupen v srdci. Koncentrovaný je v myokardu (srdeční sval), který zajišťuje svalové kontrakce, čili údery srdce. Kolagen v srdci poskytuje
strukturální rámec pro buňky srdečního svalu, pevnost stěn srdce a pomáhá přenášet sílu, díky které dochází k pumpování krve.

Důsledkem stárnutí se kolagenová síť srdce přirozeně mění. Důsledkem změny množství kolagenu se stěna srdce stává slabší a tenčí, mění se vlastnosti srdce a mění se i tlak v tepnách, kdy srdce pumpuje krev.

KOLAGEN a mozek:

Kolagen je přítomen i v neuronech, kde pomáhá bojovat proti oxidaci a neurodegeneracii. Výzkumem bylo zjištěno, že nedostatek kolagenu VI.typu v mozku může způsobit:

  • vyšší zranitelnost vůči oxidačnímu stresu,
  • zhoršení motoriky a paměti,
  • spontánní buněčnou smrt,
  • zhoršenou autofágii ("recyklace" poškozených nebo nefunkčních proteinů a buněčných organel),
  • zvýšenou neurotoxicitu.

Jinými slovy, kolagen VI.typu podporuje správné fungování mozku a zabraňuje neurodegenerativním onemocněním, jakým je Alzheimerova choroba. Kolagen VIII.typu je také důležitý při procesu zotavení mozku po poranění.

KOLAGEN a oči:

Oko je tvořeno více typy kolagenu. Obzvláště důležitý však je kolagen XVIII.typu, protože tvoří rohovku, sítnici a bělimu (bílou část oka, bělmo). Jde o orgány oka, které jsou zodpovědné za kvalitu zraku. Kolagen pomáhá udržovat pigmentovanou vrstvu sítnice a čirý gel, který vyplňuje oční bulvu (sklovité tělo). Výzkumy uvádějí, že nedostatek kolagenu XVIII.typu může vést k poruchám a nesprávnému vývoji očí.

KOLAGEN a střeva:

Tlusté i tenké střevo jsou zásobené obrovskou sítí lymfatických drah a uzlin, které jsou nositeli imunity a střevní bariéra je jednou z prvních, kromě kůže, které oddělují venkovní prostředí od vnitřního. Její plocha je přibližně 400m2 a spotřebuje přibližně 40% energie vašeho těla. Pomáhá absorbovat živiny, vodu a elektrolyty a zabraňuje vstupu škodlivých mikroorganismů do těla. Když tato bariéra nefunguje, hrozí riziko střevních poruch včetně zánětlivého onemocnění střev, celiakie, syndromu propustnosti střev a průjem. Studie potvrdily, že nedostatek kolagenu ve střevní tkáni byl spojen s chronickým zánětem střev - Crohnovou chorobou a dalšími zánětlivými onemocněními střev - kolitidy.

 

Srovnání složení nejznámějších kolagenových výživových doplňků:

Složení

mg

Rewoskin

Kloubní kolagen

prášek

Rewoskin

Kloubní kolagen

kapsle

Kloubus

prášek

CollaMedic

kapsle

Alavis Maxima

Triple Blend

kapsle

OrthoHelp

Complete

kapsle

Colafit Extra

Strong

kostičky

Hydrolyzovaný kolagen

5000 2050 2730 250 37.5 0.022 20
Nativní kolagen 5 5 ---   --- --- ---
Glukosamin sulfát 2100 900 1760   1565 600 ---
Typy kolagenu I., II., III., IV., V. a X. I., II., III., IV., V. a X. I. I., II. a III. I. a II. II. I.
MSM 200 200 500   1958 --- ---
Chondroitin sulfát 100 100 320   652 150 ---
Kyselina hyaluronová 50 100 10 200 --- 0.015 ---
Vitamín C 80 80 250   19.3 120 ---

 

Závěrečné shrnutí

Kolagen je typem strukturálního proteinu, který slouží jako opravář pojivových tkání v celém těle.

Je zodpovědný za zdraví kloubů, kostí, kůže, vlasů, nehtů, vnitřních orgánů a trávení. 

Existuje mnoho nutrientů podporující tvorbu a využívání kolagenu v těle například vitamín C, mangan, měď, prolin, potraviny s vysokým obsahem antokyanidů (borůvky, třešně a ostružiny). 

Když budete kupovat doplněk výživy, miřte na hydrolyzované kolagenní peptidy, abyste z toho, co koupíte co nejvíce vstřebali a doplnili kolagen do těla. 

Buďte si vědomi, že některé potraviny podporují tvorbu kolagenu více než jiné. Živočišné produkty jako vejce, drůbež, ryby či mléko mohou pomoci vylepšit tvorbu kolagenu.

 

Myslete na kolagen!!!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spolupracujeme s českým výrobcem kolagenů Rewoskin (www.rewoskin.cz).

Odkaz na e-shop (ZDE).

Po zadání jedinečného kódu lékaře máte možnost nakupovat za akční ceny.

Jedinečný kód lékaře je zde: RC335

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru