Vliv stravy na antidepresiva

Strava může významně ovlivnit účinnost i nežádoucí účinky antidepresiv. Některé potraviny mohou měnit vstřebávání léků, jiné mohou ovlivňovat jejich metabolismus v játrech nebo zvyšovat riziko nežádoucích interakcí. Zde je přehled hlavních oblastí:

1. Vstřebávání a účinnost

  • Jídlo a vstřebávání:

Některá antidepresiva (např. Sertralin, Fluoxetin) lze užívat s jídlem nebo na lačno, ale obecně platí, že jídlo může zpomalit, ale nezhoršit vstřebávání. U některých (např. Venlafaxin s prodlouženým uvolňováním) se doporučuje užívat s jídlem, aby se snížilo riziko podráždění žaludku.

  • Alkohol:

Může zhoršovat depresi, zvyšovat ospalost a riziko nežádoucích účinků. V kombinaci s některými antidepresivy je vysloveně rizikový (zejména s tricyklickými antidepresivy nebo MAOI).

 

2. Potravinové interakce

  • Tyramin a MAOI (např. Tranylcypromin, Fenelzin):

U těchto starších antidepresiv je nuté vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem Tyraminu (zrající sýry, uzeniny, kvašené výrobky, sójová omáčka, víno, pivo), jinak hrozí nebezpečný vzestup krevního tlaku

  • Grapefruit a grapefruitová šťáva:

Může ovlivnit odbourávání některých antidepresiv (zejména SSRI jako Setralin, Citalopram, Fluoxetin) přes jaterní enzym CYP3A4, což může zvýšit jejich hladinu v krvi.

  • Kofein:

Ve větším množství může zvyšovat nervozitu, úzkost nebo nespavost, což může oslabovat účinek léčby. U některých léků (např. Fluvoxamin) může zpomalovat odbourávání kofeinu.

 

3. Výživa a psychický stav

  • Omega 3 mastné kyseliny (ryby, lněná semínka, ořechy) Zde:

Mají prokazatelný pozitivní vliv na náladu a mohou posilovat účinek antidepresiv.

  • B-komplex (zejména B12 a folát):

Jejich nedostatek může zhoršovat depresi a snižovat účinnost léčby.

  • Hořčík, zinek, železo:

Nízká hladina může být spojena se zvýšeným rizikem deprese.

  • Vyvážená strava:

Středomořská strava (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, olivový olej, ryby) bývá spojena s lepší náladou a účinnější léčbou

 

4.Praktické tipy:

  • Dodržovat pravidelný režim jídla a pití.
  • Omezit alkohol a přebytek kofeinu.
  • Vyhýbat se grapefruitům (pokud lékař neřekne jinak)
  • Pokud užíváte MAOI, důsledně se držet dietních omezení.
  • Doplňovat vitamíny a minerály.

 

Tyramin a MAOI

Tyramin se přirozeně tvoří v potravinách, hlavně při zrání, fermentaci nebo dlouhodobém skladování. Vzniká rozkladem aminkyseliny Tyrosin působením bakterií a kvasinek.

Potraviny s vysokým obsahem Tyraminu (zejména rizikové při užívání MAOI)

  • Zrající sýry - Parmezán, Cheddar, Gouda, Ementál, Roquefort, Niva, atd.
  • Uzeniny a fermentované maso - salám, pepperoni, šunka, klobása
  • Fermentované ryby - sušené, uzené, nakládané
  • Kvašené a nakládané produkty - kysané zelí, kimchi, okurky
  • Sójové výrobky - sójová omáčka, miso, tempech
  • Alkohol - pivo z lahve nebo sudu (hlavně nefiltrované), víno (hlavně červené), vermut, sherry
  • Další - droždí a kvasnicové extrakty (Marmite, Vegemite)

 

Potraviny se středním až nižším obsahem Tyraminu

  • Avokádo (zvlášť přezrálé)
  • Banány (přezrálé)
  • Čokoláda
  • Ořechy (hlavně arašídy)
  • Bobule (maliny, ostružiny)

Důležité:

Množství Tyraminu se může dramaticky lišit podle způsobu výroby a čerstvosti. Např. čerstvý sýr (tvaroh, mozzarella) má tyraminu málo, zatímco ten stejný druh po dlouhém zrání už může mít vysoké množství.

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru