Quercetin - Přírodní řešení alergie nejen na pyl

Quercetin jako možné řešení projevů alergie nejen na pyl

Přemýšleli jste někdy o tom, co dělá "superpotraviny" tak super? Nebo co mají společného nejlepší superpotraviny jako je červené víno, zelený čaj a borůvky? Odpověď je quercetin! Přírodní sloučenina, která bývá spojována s dlouhověkostí, zdravím srdce, vytrvalostí a imunitou.

Quercetin je druh antioxidantu, konkrétně flavonoidu, který se nachází v některých potravinách, včetně listové zeleniny, rajčat, bobulovitého ovoce nebo brokolice. Jedná se o rostlinný pigment, což je přesně důvod, proč se nachází ve tmavě zbarveném ovoci a zelenině. Mezi nejbohatší zdroje kvercetinu patří červená cibule, borůvky, jablka, červené víno, třešně, ostružiny, brusinky, rajčata, kakao, olivový olej, fazole a citrusové plody.

Přírodní antihistaminikum 

Quercetin je mezi alergiky znám hlavně pro svoje imunitu regulující schopnosti, neboť stabilizuje žírné buňky uvolňující histamin, které jsou hlavním spouštěčem alergických reakcí nejen na pyl, ale i jiných typů alergií, což z něj činí přírodní antihistaminikum. Je velmi efektivní při řešení příznaků senné rýmy, je-li nasazen alespoň 6 až 8 týdnů před pylovou sezónou. Příznaky senné rýmy asi ne třeba vyjmenovávat, každý si vzpomenete alespoň na jednoho člověka ve svém okolí, který se trápí rýmou, pšíkáním, slzením a svěděním očí. Alergie je v podstatě přecitlivělý imunitní systém, který kvercetin může srovnat do rovnováhy.

Podle mnohých studií je kvercetin považován za jeden z nejvíce se vyskytujících antioxidantů v lidské stravě a hraje důležitou roli v boji proti poškození volnými radikály a projevům stárnutí. Jako hlavní bioflavonoid v naší stravě pomáhá kvercetin zpomalit stárnutí, protože snižuje účinky oxidačního stresu. Oxidační stres probíhá u každého z nás a zvyšuje ho například špatná strava, vysoká úroveň stresu, nedostatek spánku a vystavování chemickým toxinům. I když jej tedy lze získat ze stravy, užívá se v doplňcích pro větší koncentraci. 

Na co je kvercetin dobrý?

Snižuje zánětlivost

Bioflavonoidy, včetně kvercetinu, jsou důležitými protizánětlivými látkami, protože působí jako antioxidanty, což znamená, že doslova bojují s přirozeným procesem oxidace, který v průběhu času probíhá. Buňky našeho těla jsou neustále pod útokem reaktivních molekul, známých jako volné radikály, které negativně ovlivňují fungování buněk. Tyto molekuly poškozují buněčné membrány, mění způsob fungování DNA a způsobují smrt zdravých buněk. Záněty jsou základem většiny onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, zhoršení kognitivních funkcí, některých duševních a autoimunitních onemocnění. V současné době lékaři i pacienti uvádějí, že užívání kvercetinu účinně bojuje proti:

  • ateroskleróze
  • vysokému cholesterolu
  • srdečním chorobám a problémům s krevním oběhem
  • inzulínové rezistenci
  • onemocnění, která souvisí s očima, včetně katarakty
  • alergie, astma, senná rýma
  • žaludeční vředy
  • poruchy kognitivních funkcí
  • potlačuje poškození DNA
  • virových infekcí
  • syndromu chronické únavy
  • zánětů prostaty, močového měchýře a vaječníků
  • chronické infekce prostaty
  • kožních potíží, včetně dermatitidy a kopřivky

Bojuje proti alergiím 

Jste jedni z přibližně 40% lidí, kteří trpí sezónní alergií a to především na pyl? Příznaky alergie jsou kašel, slzení očí, kýchání a bolesti hlavy. Kvercetin je považován za přírodní antihistaminikum, který je účinný při snižování příznaků sezonních a potravinových alergií, astmatu a kožních potíží. Dokáže usměrnit žírné buňkykteré produkují histamin.

Jedná se o látku, která se uvolní vždy, když imunitní systém zaregistruje potenciální "nepřátelskou látku" a jsou to právě histaminy, které následně způsobí nepříjemné příznaky, které alergii provází. Kvercetin může pomoci stabilizovat uvolňování histaminu z imunitních buněk a následně snížit příznaky jako je kašel, slzení očí, rýma, kopřivka, otoky rtů nebo jazyka a poruchy trávení. Kvercetin se používal ve starověkých čínských bylinných recepturách k blokování alergie na určité potraviny (například arašídy) a měl by být užíván 6-8 týdnů před začátkem alergie.

Podporuje zdraví srdce

Díky své schopnosti snižovat zánět v těle a oxidační stres se předpokládá, že quercetin je vhodný pro osoby s onemocněním srdce a cév. Konzumace ovoce a zeleniny, které obsahují flavonoidy, je spojena s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i smrtí u starších osob. Taktéž je menší riziko vzniku cukrovky 2. typu a obezity. Hovoří se také o tom, že různé druhy flavonoidů jako je kvercetin, resveratrol a katechiny, mohou pomoci snížit riziko aterosklerózy. Což je hromadění plaku v tepnách, který pak mechanicky brání v průtoku krve a je to jeden z hlavních rizikových faktorů infarktu a mozkové mrtvice (záleží na tom v jakém místě k blokaci dojde).

Jistě jsme všichni slyšeli o pozitivních účincích červeného vína na naše srdce. Je to proto, že červené víno je přirozeným zdrojem quercetinu a neméně známého resveratrolu. Je to jedna z hlavních složek v červeném vínu, která je spojována se zdravím kardiovaskulárního systému.

Snižuje hladinu kyseliny močové

Zvýšená hladina kyseliny močové způsobuje DNU, zánětlivé onemocnění, pro které je charakteristické ukládání krystalů soli do kloubů, šlach a ledvin. Až z 90% je to způsobeno špatnou životosprávou a to především přejídáním. Vysoký příjem bílkovin, tuků a cukrů s nedostatkem pohybu. Častěji se vyskytuje u mužů, než u žen a právě kvercetin hladinu kyseliny močové pomáhá snižovat. Studie zjistila, že u zdravých mužů s vyšší hladinou kyseliny močové, kteří užívali 500 mg quercetinu denně po dobu čtyř týdnů, se snížila hladina kyseliny močové v průměru o 26,5 µmol / l.

Pomáhá bojovat proti bolesti

Suplementace kvercetinu může pomoci snížit bolest spojenou s autoimunitními onemocněními, jako je artritida, nebo infekce prostaty a dýchacích cest. Některé menší studie ukazují, že lidé, kteří mají bolesti močového měchýře, jehož příčinou je probíhající infekce (což způsobuje naléhavou potřebu na močení, otoky a pálení), mají méně příznaků při užívání quercetinu. Flavonoidy jsou také spojeny s mírnějšími příznaky při zánětu prostaty a revmatoidní artritidy. Existují důkazy, že pacienti s revmatoidní artritidou, kteří přechází z klasické "západní stravy" na jídlo s vyšší obsahem antioxidantů, zaznamenávají menší bolesti. 

Chrání před neurologickými poruchami

Existuje studie, která potvrzuje, že kvercetin má neuroprotektivní vlastnosti. Díky své schopnosti chránit mozek před oxidačním stresem a záněty je tak i menší riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba nebo demence. Studie z roku 2018 dospěla k závěru, že quercetin má ochrannou funkci při Alzheimerově chorobě a podávání quercetinu pacientům v prvním a druhém stádiu choroby zlepšuje kognitivní funkce.

Zvyšuje imunitní funkce

Ukazuje se, že quercetin pomáhá zvyšovat imunitní funkce a předchází náchylnosti k nemocem, které mohou nastat, když někdo intenzivně trénuje a tělo tak jde až do fáze vyčerpání.

Může zlepšit energii a vytrvalost

Quercetin se přidává do některých sportovních doplňků, protože se předpokládá, že pomáhá zvyšovat sportovní výkon a vytrvalost, pravděpodobně díky jeho vlastnosti zvyšovat průtok krve. Vědci z fakulty aplikované fyziologie na Georgia Institute of Technology zjistili, že quercetin výrazně zvyšuje schopnosti při vytrvalostním tréninku.

Snižuje krevní tlak

Ve studiích se zjistilo, že quercetin pomohl snižovat krevní tlak u mužů s hypertenzí. Muži užívali 730 mg quercetinu denně a zjistilo se, že quercetin snižuje systolický krevní tlak o 7mmHg a diastolický o 5mmHg. Navíc to vypadá, že antioxidanty chrání tělo před zvýšením hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Lidé, kteří konzumují potraviny bohaté na flavonoidy, mají obvykle nižší hladinu cholesterolu a tím i menší riziko vysokého krevního tlaku.

Pro zvýšení účinku je dobré užívat quercetin s enzymem z ananasu bromelainem

Quercetin se sám o sobě nevstřebává příliš dobře, proto je důležité jej užívat spolu bromelainem a vitamínem C. To může zvýšit množství quercetinu, které naše tělo vstřebá. Pro každého, kdo má intenzivní alergie, doporučuji užívat quercetin, bromelain a vitamín C současně a včas před pylovou sezónou, alespoň 6 až 8 týdnů dopředu. Spolu s dalšími bioflavonoidy byly quercetinu prokázány antivirové a antialergické účinky a právě to je důvod proč je dnes quercetin tolik vyhledáván. S nástupem sezónních alergií může totiž pomoci minimalizovat jejich příznaky.

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru