Potraviny snižující cholesterol

Potraviny snižující cholesterol – co jíst pro jeho snížení?

Jezte česnek, snižuje cholesterol…

Spojení zvýšený cholesterol se v současnosti vyskytuje v naší společnosti bohužel velmi často. I když je nezbytnou složkou buněk našeho těla, u mnoha lidí jsou jeho hodnoty alarmující a v konečném důsledku ohrožující život. Dá se proti tomu bojovat různými způsoby, ale tím nejzákladnějším je úprava stravovacích návyků.

Příliš velké množství cholesterolu v krvi vede k onemocněním kardiovaskulárního systému a následně k možnému infarktu. Netřeba však házet všechen cholesterol do jednoho pytle. Rozlišujeme totiž dva typy – LDL a HDL.

LDL a HDL cholesterol

HDL cholesterol je označován jako ten dobrý, protože odstraňuje tuk a vrací ho do jater. Tedy čím vyšší hladina HDL je v krvi, tím se tuk v tepnách ukládá mnohem hůře. Naopak LDL, známý jako špatný cholesterol, roznáší tuk po celém těle. Jelikož je „lepkavý“, jednoduššeji se ukládá na stěny cév a zužuje je. I když se vytváří v těle, je možné ho správnou stravou upravit. A právě tyto potraviny vám v tom pomohou.

Jezte ryby – být zdravý jako rybička, a to doslova

Skutečným pramenem zdraví jsou bez debat ryby, vždyť několik studií potvrdilo, že lidé, kteří je pravidelně konzumují, trpí chorobami srdce mnohem méně. Především mořské druhy totiž výrazně snižují hladinu cholesterolu v krvi. Nápomocné jsou v takovém případě makrely, pstruh, sledě, sardinky, tuňák či losos. Pokud si dopřejete rybu nejméně 2 – 3x týdně, určitě nebudete litovat. Vždyť mimo jiné bojují proti vysokému krevnímu tlaku i proti vzniku krevních sraženin.

Ořechy nejen k lepšímu myšlení

Studie zveřejněná v americkém časopise o zdravé výživě American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že chroupání vlašských ořechů má na náš organismus skutečně významný vliv. Jejich pravidelná konzumace totiž dokázala velmi výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Rovněž mandle a kešu oříšky jsou vhodnou alternativou. Ale stále třeba mít na vědomí, že i když jsou vhodné pro zdraví srdce, mají vysoký obsah kalorií.

Pomozte si i chutným avokádem

Avokádo totiž obsahuje množství srdci prospěšných nenasycených tuků, který zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a úspěšně snižuje hladinu toho „špatného“. A mnohem více než jakékoliv jiné ovoce obsahuje látky, které snižují i ​​množství cholesterolu, který přijmeme z potravy. Opět však jde o potravinu s vysokou hodnotou kalorií, proto s ní zacházejte střízlivě.

Nemusíte se vzdávat vína

Střízliví však při snižování cholesterolu úplně být nemusíte. Sklenka vína totiž může být pro naše zdraví prospěšná. Vědci dokázali, že červené hrozny, ze kterého se vyrábí víno jako např. ve španělské oblasti Rioja, má skutečně pozitivní vliv na hodnotu cholesterolu v krvi. Nezapomínejte ale, že všechno je třeba s mírou. Žena 1-2 dcl denně, muži kolem 3 dcl.

Ani čokolády

Snad nejsladší stránkou srdci prospěšné diety je konzumace čokolády. Tento skvělý antioxidant pomáhá stavět hladinu HDL cholesterolu. Nezapomeňte si ale vybírat tmavé a hořké druhy čokolády. V porovnání s mléčnou mají třikrát více antioxidantů, které brání slepování krevních destiček a následnému zanesení tepen.

K zdraví přes stroužky česneku

Česnek nepřidává jen vynikající chuť jídlům, ale je znám i svými nenahraditelnými schopnostmi při snižování cholesterolu v krvi i krevního tlaku či ochraně před infekcemi. Nejnovější výzkumy však dokázaly, že pomáhá zastavit tvoření povlaku, který postupně ucpává cévy. Za zdravím nemusíte tedy běhat daleko, stačí dva až čtyři stroužky denně.

Dejte si zelený čaj

Pijte zelený čaj. Zelený čaj, přirozeně neslazený a už vůbec ne studený, je vynikající alternativou ke sladkým limonádám, eventuálně jiným nápojům konzumovaným pro žízeň. Je pravdou, že zelený čaj kromě toho, že neobsahuje žádné kalorie navíc snižuje i „zlý“ LDL cholesterol – podle jedné studie až o 5%.

Top 10 rad jak bojovat s cholesterolem

  1. Snižte spotřebu uzenin. 
  2. Vyvarujte se nízkotučným mléčným výrobkům. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu.
  3. Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu.
  4. Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby – nejlépe 2x týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky).
  5. Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň čtyřikrát týdně, nejlépe každý den; například svižná chůze, plavání či kolo jsou vhodné pro každého).
  6. Omezte spotřebu cukru, a tedy i konzumaci sladkostí, moučníků a bílého pečiva.
  7. Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.
  8. Naučte se zvládat stresové situace – jinak škodíte sami sobě!
  9. Pravidelně spěte
  10. Sportujte

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru