Pohanka
Pohanka
Pohanka je pseudoobilnina původem z Himalájí, je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1 , B2 , B3 (niacin), E, P ( rutin ) a C. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400mg rutinu na 100g květu, semena asi 20mg rutinu na 100g (ovšem 100g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…). Největšími světovými pěstiteli pohanky jsou Rusko a Čína. Konvenční i bio pohanka se pěstuje také v České republice, ale její produkce nepokrývá poptávku. V zemědělství se pohanka používá jako zelené hnojení ( obohacuje půdu o fosfor, draslík, organickou hmotu ).
- bezlepková pseudoobilnina
- zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné )
- zdroj proteinů cca 10%
- nejvýznamější zdroj přírodního rutinu (vitamÍn P) funguje ve spojení s vitaminem C
- zdroj lysinu
Druhy výrobků z pohanky
- neloupaná pohanka
- loupaná pohanka – kroupy
- pohanka loupaná – lámanka
- pohanková mouka
- pohanková kaše
- pohankové vločky
- pohankové klíčky
- pohankový med (pyl z květů pohanky)
Pohanka a její účinky na zdraví
- zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny (rutin)
- antioxidant - flavonoidy
- snižuje hladinu cholesterolu
- příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
- slouží jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů)
- podporuje obranyschopnost organismu
- posíluje stěny a zvyšuje pružnost krevních vlásečnic
- působí jako prevenci srdečních chorob
- působí proti cevním křečím a otokům
- má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky
- snižuje jaterní cholesterol a hladinu plazmových lipidů.
- kombinace pohanky s jogurtem je vhodná na detoxikaci
Použití: kroupy - rizota, do polévky, jako příloha, do zeleninových salátů, pohankové klíčky
Příprava: pohanku vařte v poměru jeden 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Vařte 10 - 15 minut a nechte pod pokličkou dojít.