Histaminová intolerance

Histaminová intolerance

Trpíte histaminovou intolerancí?

Lidský organismus je tak individuálním a sofistikovaným systémem, že co může být pro jednoho super potravinou, to může být pro druhého jedem. A to platí i pro čím dál častěji skloňovanou histaminovou intoleranci.

Jedinci, kteří nejsou schopni metabolizovat histamin, musí omezit konzumaci určitých potravin, které jsou na něj bohaté. Pokud trpíte nesnášenlivostí histaminu, pak může vést konzumace potravin bohatých na histamin k chronickým zdravotním problémům, jako jsou alergie, astma, problémy s dutinami, dýchací problém, ekzémy, chronické bolesti, menstruační problémy a mnoho dalšího.

Symptomy histaminové intolerance, které byste nečekali

Věřili byste tomu, že příčinou alergie na slunce u některých jedinců může být reakce na histamin? Jedna zajímavá studie naznačuje, že UV světlo může spouštět uvolňování histaminu a pokud trpíte intoleranci na histaminmohla by to být příčina vašich problémů se sluněním.

Další studie ukazuje, že vyšší aktivace histaminu mohou mít někteří lidé při intenzivním cvičení, hlavně v teplém počasí. To stejné platí u osob s vysokou hladinou estrogenu a pokud mají vyšší míru stresu, snižuje se tím schopnost těla metabolizovat histamin.

Co je to histamin?

Histamin je chemická látka zapojená do našeho imunitního systému, centrálního nervového systému a trávení. Jako důležitý neurotransmiter sděluje důležité zprávy z těla do mozku a je také součástí žaludeční kyseliny, která nám pomáhá rozkládat potravu. V těle je produkován žírnými buňkami (typ bílých krvinek). Žírné buňky jsou soustředěny v oblastech těla, které jsou otevřené vnějšímu světu - oči, dutiny, kůže a močové cesty. Jsou však aktivní v celém těle, včetně mozku, kde histamin působí jako neurotransmiter a také v gastrointestinálním traktu, kde hraje svou roli při produkci žaludečních kyselin.

Jednou z hlavních vlastností histaminu je roztažení krevních cév. Když se tělo cítí ohroženo, vylučuje vyšší množství histaminu. To umožňuje bílým krvinkám rychle se pohybovat krevním oběhem a najít potencionální hrozbu nebo infekci. To je součást zdravé imunitní odpovědi. 

I když si tělo vytváří svůj vlastní histamin, přijímá ho také z potravy a jiných vnějších zdrojů. Některé nápoje a potraviny, jako je víno a tvrdé sýry, mají obzvláště vysoký obsah histaminu, stejně jako cokoli, co je nakládané, uzené a fermentované. 

Histamin je zodpovědný za několik funkcí:

 -komunikuje s mozkem.

- spouští uvolňování žaludeční kyseliny, čímž napomáhá trávení.

- po poranění uvolňuje alergickou reakci jako součást imunitní odpovědi.

Receptory histaminu

  • Receptory histaminu H1 - hladké svalstvo a endoteliální buňky ovlivňující kůži - krevní cévy.
  • Receptory histaminu H2 - buňky ve střevech řídí sekreci kyselin, bolesti břicha - tepová frekvence.
  • Receptory histaminu H3 - centrální nervový systém ovládající nervy, spánek, chuť k jídlu a chování.
  • Receptory histaminu H4 - brzlík, tenké střevo, slezina, tlusté střevo, kostní dřeň a bílé krvinky, zánětlivá reakce

Kdy se stane histamin problémem?

Histamin se stává problémem pouze tehdy, když máme metabolické poruchy, které nám neumožňují metabolizovat histamin správně. Histamin se štěpí specifickými enzymy. V centrálním nervovém systému je metabolizován histamin N-methyltransferázou (HMT), zatímco v zažívacím traktu je štěpen diaminoxidázou (DAO)DAO je hlavním enzymem podílejícím se na metabolismu histaminu. Enzym přeměňuje histamin na imidazol acetaldehyd, který nespouští v těle žádnou reakci. DAO je zodpovědný za zajištění stálé hladiny histaminu potřebné pro rovnováhu mnoha chemických reakcí v těle.

Podle dostupných výzkumů se histaminová intolerance projevuje u přibližně 3% populace. Až ve 20% těchto případů se příznaky vyskytují většinou při konzumaci potravin obsahujících histamin v kombinaci s inhibitory DAO, jako je alkohol. Přibližně 80% jedinců s intolerancí histaminu jsou ženy a většina z nich má více než 40 let.

Mezi 3 největší faktory spojené s intolerancí histaminu patří syndrom propustného střeva, nebo související poruchy jako je Crohnova choroba a celiakie. Druhým faktorem je genetický polymorfismus s enzymem DAO. Alkohol nebo užívání léků je dalším silným rizikovým faktorem. 

Výzkum ukázal, že lidé reagují na zvýšenou hladinu histaminu velmi odlišně, ale pokud reagují špatně na fermentované potraviny, je to většinou známka intolerance histaminu. Většina lidí velmi dobře reaguje na malé množství a postupně se zvyšující hladinu fermentovaných potravin. U osob s nesnášenlivostí histaminu se často objeví příznaky jako je kopřivka, ekzém, vyrážka nebo bolesti hlavy. 

Histaminová intolerance se od alergie na určitou potravinou liší v tom, že histaminová intolerance je kumulativní problém. Jakmile začneme mít příznaky, kdy příjmeme příliš mnoho molekul histaminu, nebo snížíme hladinu enzymu DAO. Poté histamin přetíží systém. Tyto příznaky pak trvají do doby, dokud tělo histamin neodstraní ze systému.

Pokud zjistíme, že naše tělo reaguje na různorodou skupinu potravin (například špenát, rajčata, víno a zelí) reaguje příznaky, od ucpaného nosu až po migrénové bolesti hlavy, neznamená to hned potravinovou alergii. Místo toho se může jednat o tzv. histaminovou intoleranci, protože všechny tyto potraviny obsahují vysokou hladinu histaminu.

Intoleranci je často obtížné diagnostikovat, protože pacient obvykle může zažívat příznaky jednou nebo opakovaně a to nezávisle na sobě, protože rozhoduje i množství samotné potraviny. Často je proto histaminová intolerance chybně diagnostikována jako IBS (syndrom dráždivého tračníku).

Nesnášenlivost histaminu není skutečná alergická reakce. Lidé si často pletou histaminovou intoleranci například s alergií nebo gastrointestinálním onemocněním. Je důležité si uvědomit, že histamin je nezbytnou součástí zdravého imunitního systému a našim cílem není úplně se histaminu zbavit (není to ani možné). Je to důležitý neurotransmiter a vytváří nezbytný zánět během jakékoli reakce imunitního systému, ať už se jedná o úrazy nebo nemoci. Ve zdravém těle by vše mělo fungovat v rovnováze a to i histamin. Intolerance vůči histaminu se vyvine, když je množství histaminu, které se hromadí v těle větší, než množství histaminu, které dokáže tělo eliminovat. Intolerance neznamená, že jste alergičtí nebo citliví na histamin, ale to, že je ho v těle příliš mnoho.

Co ovlivňuje hladinu enzymů?

Lidé s histaminovou intolerancí mají často nízké hladiny enzymů - diaminoxidázy (DAO) a histamin-N-methyltransferázy (HNMT) - které obě zpracovávají histamin v našem těle. Za normálních okolností histamin cestuje do střev, kde jej DAO rozkládá a brání mu ve vstupu do krevního řečiště. Pokud však nemáte dostatečnou hladinu tohoto enzymu, prochází histamin tenkým střevem a dostává se do krve. 

Hladiny enzymů DAO mohou být ovlivněny:

  • léky, které zabraňují produkci DAO nebo blokují jeho funkce - ibuprofen, antidepresiva, antyarytmika, antihistaminika, blokátory histaminu.
  • nedostatek mědi, vitamínu C a B6 - měď a vitamín C jsou rozhodujícími složkami enzymu DAO a B6 je klíčovým kofaktorem, který umožňuje DAO metabolizovat histamin.
  • syndrom propustného střeva - propustnost střev vyvolává v těle zánětlivé procesy a může přispívat ke špatné funkci DAO.
  • potraviny, které brání enzymům DAO nebo vyvolávají uvolňování histaminu - alkohol, energetické nápoje, černý a zelený čaj.
  • potraviny, které jsou bohaté na histamin a způsobují nesprávné fungování enzymů DAO.
  • bakteriální růst v zažívacím traktu, který způsobuje nadprodukci histaminu.
  • hormonální nerovnováha může také vést k nesnášenlivosti histaminu, protože se předpokládá, že estrogen aktivuje uvolňování histaminu z imunitních buněk. Z tohoto důvodu může nerovnováha estrogenu způsobit, že tělo uvolní více histaminu a to povede ke zhoršení příznaků.

Mezi příčiny nízké hladiny DAO enzymů může být nesnášenlivost lepku, syndrom propustného střeva, alkohol, záněty způsobeny Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, nebo léky jako je ibuprofen, aspirin, některá antidepresiva nebo antiarytmika. Pokud trpíme nedostatkem DAO, histamin se nerozkládá jak by měl, což má za následek zvýšení jeho hladiny a v případě, že bude tento stav přetrvávat delší dobu, výsledkem bude porucha aktivace žírných buněk, chronický zánět nebo citlivost na histamin. 

Potraviny, které jsou bohaté na histamin jsou například potraviny s vysokým obsahem octa, ovoce a zelenina jako je avokádo, špenát nebo rajčata, ořechy, čočka, cizrna, zrající sýry, jakékoli uzené ryby a veškeré zpracované potraviny (konzervační látky obsahují velké množství histaminu). Všechny alkoholické nápoje mohou být pro lidi s intolerancí histaminu problematické, protože alkohol může snížit účinnost DAO, jednoho z enzymů, které vaše tělo používá ke zpracování histaminu. V případě histaminové intolerance bude lepší, když se vzdáte konzumace alkoholu.

Obvyklé příznaky histaminové intolerance a jejich diagnostika

Histamin koluje celým krevním řečištěm, čímž může způsobit řadu zdravotních problému a poté je těžké histaminovou intoleranci diagnostikovat. Většina lékařů není obeznámená s intolerancí na histamin a nepovažují ji tedy za faktor přispívající ke zdravotním problémům pacienta. Nejčastějšími projevy histaminové intolerance jsou gastrointestinální potíže. Jedna studie z roku 2019 provedená v Intestinal Research zkoumala přibližně 60 pacientů s tímto problémem a uvedli, že nejčastějším a nejzávažnějším příznakem je nadýmání, po kterém následuje průjem, bolest břicha a zácpa.

Další příznaky doprovázející intoleranci na histamin:

  • bolesti hlavy, migrény a mozková mlha
  • únava
  • kožní problémy - kopřivka, ekzémy, lupénka, akné
  • zažívací problémy
  • nepravidelný menstruační cyklus
  • nevolnost 
  • zvracení
  • svědění pokožky
  • silné menstruační bolesti
  • nízký krevní tlak
  • otoky

Kromě toho se mohou objevit křeče v břiše, otoky (nejčastěji kolem rtů a očí), zrudnutí obličeje, vysoký krevní tlak, nepravidelná srdeční frekvence, potíže s regulací tělesné teploty. 

Pokud si myslíte, že trpíte histaminovou intoleranci, je několik řešení, které lze doporučit. V první řadě je to nizkohistaminová dieta, kdy omezíte nebo úplně vyloučíte potraviny bohaté na histamin. Ve studii z roku 2019 bylo zjištěno významné zvýšení sérových hladin DAO u pacientů s přísným a občasným dodržováním nízkohistaminové diety. Určitě by měly být vyloučeny zpracované potraviny jako jsou konzervy a polotovary. Nesnášenlivost histaminu závisí na dávce. To znamená, že existuje práh histaminu nebo potravin uvolňujících histamin, který většina lidí citlivých na histamin může tolerovat, než se u nich objeví příznaky.

Existují i potraviny uvolňující histamin, kterým byste se měli také vyhnout. Patří mezi ně ananas, citrusové plody, jahody, ořechy, luštěniny, nebo mořské plody. Mezi potraviny s nízkým obsahem histaminu patří čerstvé maso a ryby, vejce, jablka a banány, brambory, dýně, batáty, cuketa, mrkev, okurky nebo celer. 

Nicméně je potřeba vyzdvihnout i to, že u potravin záleží na skladování a jejich stáří. To jsou mechanismy, díky kterým se může hladina histaminu lišit i u stejného druhu potravin. Obecně lze říci, že čerstvé potraviny mají tendenci mít méně histaminu, zatímco starší a fermentované potraviny mají histaminu více. To znamená, že i některá zdravá jídla, jako je kefír, jogurt a kysané zelí, mohou být pro osoby s intolerancí histaminu problematické.

Eliminační dieta by měla vyloučit také zdroje lepku, protože bezlepková strava se ukazuje jako smysluplné řešení při projevech intolerance histamimnu. 

Vhodné potraviny při histaminové intoleranci

Existují potraviny, které působí jako přírodní antihistaminika a to jsou jablka, borůvky, řeřicha, cibule, bylinky jako je estragon, tymián, heřmánek, dále čerstvý zázvor, olivový olej, kokosové rýžové a konopné mléko, mandlové máslo,  nebo kurkuma. Nízkohistaminová strava by neměla být dodržována navždy. Spíše by měla fungovat jako eliminační dieta, kdy sami zjistíte, které potraviny v jakém množství zvládnete, a které Vám způsobí nežádoucí příznaky. Vždy je potřeba počítat s tím, že tato dieta může být zdlouhavá a je potřeba být trpěliví. 

Doplňky stravy při intoleranci na histamin

Určitě jste slyšeli o užívání antihistaminik. Mohlo by se zdát, že je to lék právě na histaminovou intoleranci, nicméně antihistaminika neléčí. Pouze pomáhají potlačit příznaky, které intolerance spouští. Kromě dodržování nízkohistaminové diety existuje také několik doplňků stravy včetně vitamínů a minerálů, které pomáhají zvyšovat aktivitu DAO a snižovat množství histaminu, které tělo uvolňuje.

1.) Vysoké dávky vitaminu C

Vitamín C je jedním z doplňků, kterými můžeme snížit hladinu histaminu. Pokud je tohoto vitamínu nedostatek, množství histaminu se zvyšuje.

2.) Vitamin B6 

Vitamín B6 pomáhá DAO rozkládat histamin. V době eliminační diety není snadné tento vitamín doplnit v dostatečném množství, proto je vhodnější jej suplementovat.

3.) Minerály 

Minerály jako je měď (zvyšuje aktivitu DAO), hořčíkmanganzinek nebo vápník pomáhají rozkládat histamin.

4.) Quercetin 

Quercetin je bioflavonoid, který blokuje uvolňování histaminu ze žírných buněk. A bylo také prokázáno, že má pozitivní vliv na kožní problémy související se záněty a histaminem.

5.) Probiotika 

Neméně důležitá je suplementace probiotik. Složení našeho střevního mikrobiomu podporuje zdraví střevní výstelky, což může ovlivnit schopnost správně zpracovat nebo odstranit histamin. Studie v časopise Journal of Physiology and Pharmacology zjistila, že lidé s intolerancí histaminu měli ve srovnání s těmi bez intolerance histaminu menší rozmanitost střevních bakterií a větší poškození jejich výstelky. Kmeny, které podporují snižování hladiny histaminu jsou Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longumLactobacillus plantarumLactobacillus rhamnosusLactobacillus gasseriBifidobacterium breve. Probiotika a jejich výběr je v tom velmi důležitý, protože naopak některé kmeny mohou hladinu histaminu zvyšovat.

Jak jednoduše zjistit, jestli trpíme histaminovou intolerancí?

Existují krevní testy na intoleranci histaminu, nicméně bez testu můžete vyzkoušet některou z fermentovaných potravin a potravin s vysokým obsahem histaminu a zjistit tak, zda dojde k zhoršení příznaků. Pokud ano, vyzkoušejte týdenní dietu s nízkým obsahem histaminu a pokud si všimnete zlepšení, máte s největší pravděpodobností intoleranci na histamin.

Závěr

Histamin je v těle potřebný v boji proti toxinům a k podpoře imunitního systému. Je odpovědný za první fázi uvolňování žaludeční kyseliny. Pokud ovšem dojde na histaminovou intoleranci, prvním krokem je dodržování nízkohistaminové stravy, podpořeno doplňky stravy jako je vitamin C, quercetin, nebi minerály jako je hořčík, zinek, měď nebo mangan. 

Kontaktní formulář

Napište nám přes kontaktní formulář

Kontaktní tel.: +420 774 335 622

Pro rychlejší komunikaci napište do zprávy Vaše tel. číslo. 

Rádi Vám zavoláme a tak vyřešíme rychleji Vaše dotazy. Pokud se neozveme do 3 dnů, prosím kontaktujte nás znovu.

 

Nahoru